ҒЫЛЫМ ЖӘНЕ ЖОҒАРЫ БІЛІМ МИНИСТРЛІГІНІҢ ГРАНТТЫҚ ҚАРЖЫЛАНДЫРУ НӘТИЖЕЛЕРІ БОЙЫНША ҒЫЛЫМИ ЖОБАНЫ ТАБЫСТЫ КОММЕРЦИЯЛАНДЫРУ
С.Д.Асфендияров атындағы ҚазҰМУ-де Ғылыми-технологиялық парк құрылды, оның міндеті денсаулық сақтау саласында ғылыми зерттеулер жүргізу, инновациялық медициналық технологияларды әзірлеу және енгізу және оларды коммерцияландыру болып табылады. Ғылыми-технологиялық парктің құрылымдық бөлімшелерінің бірі Фармация және фармакология орталығы болып табылады.
Орталықтың негізгі мақсаты ғылыми-зерттеу жұмыстарын дамыту үшін инфрақұрылым құру, инновациялық ғылыми зерттеулерді енгізу және ғылыми және ғылыми. (немесе) С.Д. Асфендияров атындағы ҚазҰМУ-нің фармацевтикалық және парафармацевтикалық өнімдердің құрамын, технологиясын әзірлеу және сапасын бағалау саласындағы ғылыми әлеуетін жаңғыртуға және дамытуға ықпал ететін ғылыми-техникалық қызмет, фармация саласындағы ғылыми-зерттеу жұмысын ұйымдастыру бойынша Университет кафедраларының, ғылыми қоғамдастықтарының қызметін ынталандыру, білім, ғылым интеграциясын одан әрі дамыту және инновацияларды енгізу практикаға.
С.Д.Асфендияров атындағы ҚазҰМУ, «Anadel» ЖШС бірлескен жобасы «Ғылым қоры» АҚ көмегімен «Комитет» ММ ақшалай қаражаты есебінен қаржыландырылатын ғылыми, ғылыми-техникалық құжаттаманы (ҒҒТҚН) әзірлеуді коммерцияландыруды гранттық қаржыландыруды іске асыру шеңберінде табысты жүзеге асырылуда Қазақстан Республикасы Ғылым және жоғары білім министрлігінің ғылым.
С.Д.Асфендияров атындағы ҚазҰМУ профессоры М.Ж.Қизатованың басшылығымен «Функционалдық мақсаттағы бәсекеге қабілетті қышқыл сүт өнімдерін коммерцияландыру» жобасы бойынша технология әзірленіп, «Anadel» ЖШС-мен бірлесіп қышқыл сүт өнімдерінің өндірісі жолға қойылып жатыр дәстүрлі рецептілер мен заманауи технологияларды үйлестіретін.
Қолжетімді бағамен өсімдік майы мен қалпына келтірілген сүт негізінде сапалы өнімдер жасалды. Өнім ұзартылған сақтау мерзімі мен тұрақты сапасының арқасында күнделікті тұтыну және корпоративтік тамақтану үшін өте қолайлы. Төмен этерификацияланған пектинді пайдалану биологиялық құндылығын арттырады, ауыр металдарды, радионуклидтерді, токсикологиялық заттарды шығаруды жақсартады және өнімнің өзіндік құнын төмендетеді.
Адам үшін тәуліктік пектин нормасы күніне 2-4 мг. Әдетте ол әртүрлі толыққанды тамақтану, жемістерді, әсіресе алманы пайдалану есебінен жабылады. Экологиялық жағдайы қолайсыз аймақтарда тұратын, химия өндiрiстерiнде, өнеркәсiп кәсiпорындарында жұмыс iстейтiн адамдар үшiн пектиннiң тәулiктiк мөлшерi – 14-15 мг. Адам ағзасына тамақпен келіп түсетін, әсіресе төмен этерифицияланған пектин ауыр металдармен, радионуклидтермен, уытты және зиянды заттармен кешендер құрады және олардың ағзадан тезірек шығарылуына ықпал етеді.
Әзірлеушілер мен өндірушінің бірегей білімі мен инновациялық технологияларын біріктіре отырып, жоғары сапа мен қолжетімді бағаны үйлестіретін теңгерімді ашыған сүт өнімдері жасалған және өндірілетін болады.
Олардың жоғары биологиялық құндылығы мен денсаулыққа пайдасын қамтамасыз ете отырып, аз этерификацияланған пектині бар өнімдерді өндірудің бірегей технологиясы әзірленді және патенттелді.
Әзірленген өнімдердің адам ағзасына пайдасы:
– ішектің жұмысын қалыпқа келтіре отырып, ас қорыту;
– уытты және ауыр металдарды шығарады;
– холестерин деңгейін төмендетеді, иммунитетті нығайтады.
Пектинді қосу өнімнің өзіндік құнын төмендетеді, оны функционалдық тамақтану нарығында қолжетімді және сұранысқа ие етеді.
Anadel Qazaqstan – дәстүрлі рецептілер мен заманауи технологияларды үйлестіретін қышқыл сүт өнімдерін өндіруші. Ғалымдармен бірлесе отырып, қолжетімді бағамен өсімдік майы мен қалпына келтірілген сүт негізінде сапалы өнімдер жасалуда. Өнім күнделікті тұтыну үшін өте қолайлы, HoReCa және корпоративтік тамақтану арқасында ұзартылған сақтау мерзімі мен тұрақты сапасы.
Әзірленген технология бойынша өндірілген сүт өнімдері: айран, ірімшік десерті (18 дәм), йогурт, ірімшік өнімі, қаймақ өнімі, айран шығарылуда. Жоба шеңберінде қуаттылық арттырылады, сондай-ақ ірімшік және ірімшік өнімдерін өндіру үшін өлшеп-орау желісі мен желі сатып алынады
Шығарылатын өнім үй тағамдарына да, десерттерде, пісірілген тағамдарда және ыстық тағамдарда кәсіби қолдануға да жарамды.